Så ska den unika villan räddas

16 februari, 2023

Till sommaren åker byggplasten av. Då ska restaureringen av utsidan på den unika jugendvillan vara klar. Projektledare Joakim Feldt hoppas att det blir ett hotell.

– Det skulle skydda huset från att rivas, säger Joakim Feldt.

På Rosenholms allé 10 fortskrider renoveringen av den pampiga jugendvillan Florens 2. Huset ritades av arkitekt Oscar Hägg och var klart 1903. Det har tjänat som residens åt landshövdingen men även som Andreaskyrkans församlingshem.

Projektledare Joakim Feldt tror att huset är färdigt att avtäckas till sommaren. Efter det kommer det vara lite inredning och markarbete kvar att göra. Till jul ska hela huset vara klart. Sedan återstår det att se om det kommer bli ett hotell eller inte.

– Vi har fått ett positivt förhandsbesked. Nu ska det upp till samråd under försommaren och sedan ut på remiss. Jag tror att man kan ha ett beslut färdigt nån gång i höst, säger Joakim Feldt, projektledare.

Att det finns planer på att gör om villan till ett boutique hotell har rört upp känslor bland en del boende i området. Joakim Feldt håller inte med om argumenten som framförts om att det kommer bli stökigare på gatan. Dessutom skulle hotellverksamheten säkra den unika fastighetens fortlevnad.

– Om man ger huset ett syfte så kommer ingen komma på idén att riva det, säger Joakim Feldt och pekar ut mot de grannvillorna.

Intill den anrika villan finns flera nybyggda hus i mångmiljonklassen. Även något i tegel från 70-talet. Villan på Rosenholms allé 10 är en av få i sitt slag i området och innehar ett enormt kulturarv – menar Joakim Feldt.

Allt i huset renoveras med varsam hand. Joakim Feldt visar en av många fönsterkarmar som ska målas. Bild: Susanna Nygren

Joakim Feldt berättar att renoveringen innebär att fönstren kommer återfå sin duvblå färg som när huset byggdes. Även husets torn, som var angripet av skadedjuret husbock, restaureras och får en kopparbeläggning.

Dessutom kommer taket att återfå sitt smäckra och nätta utseende med ett skiffertak, vilket sannolikt också varit originalutförandet, berättar Joakim Feldt.

Han talar om projektet med kärlek och är vördnadsfull inför uppgiften.

– Det är ett ”once in a life time” projekt att få restaurera en så unik villa.

 

Texten är ett referat av Susanna Nygrens artikel i Skånska Dagbladet 5 februari 2023